XMPP w Zimbra 6 - problem z polaczeniem 5222

XMPP w Zimbra 6 - problem z polaczeniem 5222

Postprzez Sara » 8 mar 2010, o 22:52

Witam serdecznie,

Od jakiegoś czasu próbuję poradzić sobie z problemem, mianowicie XMPP w zimbra działa ok na porcie 5223 jako old style ssl. W przypadku portu 5222 nie da się połączyć, (od razu zaznaczam że nic go nie blokuje i teoretycznie działa ok, np. z wielu testów w tym telnetu wychodzi że powinno działać).

I tutaj moja prośba, jak mam rozwiązać ten problem aby 5222 działał poprawnie bez ssl, dodam że jest to dość potrzebne w projekcie który przygotowuje.

Oraz dodatkowe pytanie, to akurat na razie mam jako osobne oprogramowanie ale lepiej było by jak by zimbra posiadała w sobie, potrzebny jest tzw. http-bind, jak to uruchomić w zimbra?

Proszę o pomoc.

Pozdrawia,
Sara
Sara

Re: XMPP w Zimbra 6 - problem z polaczeniem 5222

Postprzez deletek » 20 mar 2010, o 08:42

Co to znaczy nie da się połączyć ?
Sprawdź dwie rzeczy:
Kod: Zaznacz cały
netstat -a -n | grep 5222

Powinien zwrócić Ci coś takiego:
tcp6 0 0 :::5222 :::* LISTEN

Potem oczywiście:
telnet localhost 5222

Spróbuj cokolwiek wysłać na ten port, jako że będzie to niezgodne z protokołem powinno skoczyć się to kopem:
</stream:stream>Connection closed by foreign host.

Jeżeli tak jest to xmpp słucha na 5222 i powinnaś móc się połączyć.
deletek
Administrator

Re: XMPP w Zimbra 6 - problem z polaczeniem 5222

Postprzez Sara » 21 mar 2010, o 21:36

To znaczy że nie da się połączyć. Chyba dość jasno opisałam problem :) Port teoretycznie działa, ale nie da się "nawiązać połączeń" klienckich. Telnet nasłuchuje, daje odpowiedzi. Tutaj problem jest raczej głębszej natury a nie powierzchowny. Sądzę że trzeba coś ustawić aby nie wymuszał logowania SSL, znaczy żeby zimbra nie wymuszała dla XMPP to pewnie się da połączyć, ale nie wiem gdzie takie coś ustawić albo jak? ;> Jak już napisałam, problem nie leży po stronie blokowania czegoś w firewallu i tego typu przeoczeń.
Sara

Powrót do Ogólnie o Zimbrze